Zaklada Klasične gimnazijeZnate li da Klasična gimnazija ima svoju Zakladu?

U ožujku 2000.god. osnovana je “ZAKLADA KLASIČNE GIMNAZIJE Zagreb – MDCVII – Collegium Zagrabiense”. Njezina svrha je promicanje klasične izobrazbe, čuvanje identiteta Škole i stvaranje cjelovitih ličnosti. Njezine akcije su najčešće usmjerene na pružanje financijske pomoći učenicima i profesorima.

Prema broju članova, vrlo mala organizacija koja ovisi o dobroj volji i vremenu nekolicine upornih klasičara koji čine Upravni odbor, na čelu s upraviteljicom gđom. Anđelkom Dukat. Drugi nosivi stup skromnog zdanja su roditelji sadašnjih učenika koji marljivo sudjeluju u njezinom radu, već prema mogućnostima: neki redovito plačaju članarinu, neki doniraju putem tvrtki u kojima su zaposleni, a nađe se tu i pokoja torta (npr. za proslavu Dana Zaklade). Treći nosivi stup čine osobe bez čije administrativne pomoći ne bi bilo moguće urediti sve one detalje jednako važne za djelovanje Zaklade. Rezultati njezinog rada posebno su uočljivi u životima mladih ljudi koji prolaze hodnicima Škole, a čiji su uspjesi ili pak egzistencijalni problemi “vrlo odrasli”.

Jednom godišnje odabrani učenici i profesori, koji se posebno istaknu kvalitetnim i kreativnim radom, osobnim kvalitetama, promocijom Gimnazije izvan školskih prostora i sl., dobivaju godišnju nagradu.

Ove su nagrade simbolične i poticajne ili pak predstavljaju konkretnu pomoć u specifičnoj životnoj situaciji.

Od sredstava koja se prikupljaju na tradicionalnom božićnom sajmu (u organizaciji Zaklade) uređuje se školska kotlovnica - prostor toliko potreban učenicima, za održavanje raznih okupljanja, školskih koncerata, probe dramskih grupa i sl.

Unatoč skromnim financijskim sredstvima, Zaklada kontinuirano djeluje humano, socijalno i poticajno odašiljući poruku i učenicima i profesorima:

“postojimo zbog vas !” ,

a povremeno i organizira izložbe likovnih umjetnika, koncerte i slična događanja koja promoviraju Školu.

Dobre volje i ideja je uvijek puno, ali ih, nažalost, ne slijedi financijsko stanje. Bilo bi nam drago da se na bilo koji način uključite u rad ove organizacije tako da:

  1. postanete njezini članovi te se odlučite materijalno je poduprijeti;
  2. ponudite joj sponzorstvo putem tvrtke u kojoj ste zaposleni;
  3. darujete joj stare razglednice, knjige, fotografije i slične predmete vezane uz povijest Klasične gimnazije;
  4. na neki drugi način...

Svaki vaš doprinos je dobrodošao!

Pomozite Zakladi kako bi ona mogla pomoći vašoj i našoj djeci, kako bi Klasična gimnazija bila i ostala ono što je uvijek bila – svjetlo znanja i humanizma u svim društvenim okolnostima.

 Žiro-račun Zaklade  Popis članova zaklade
 Pristupnica  Pisma učenika i roditelja
 Izvješće o radu Zaklade za šk. god. 2009./10.  


 


 


DHTML Web Menu by OpenCube